Márványtáblát helyeznek el

2023.08.01. 16:30

Fedlap készül a templomépítő emlékére Murakeresztúron

Skotovich Miklós templomépítő tiszteletére márványtáblát helyeznek el a Szent Kereszt Felmagasztalása római katolikus templomban, melyet szeptember 10-én, vasárnap szentmisén áldanak meg.

Benedek Bálint

Vaslabán Csaba, Kovácsné Kővágó Anna és dr. Koósz Attila a murakeresztúri templomban, ahol az egykori templomépítő nyugszik

Fotó: Szakony Attila

A kivételes emberről, akinek neve Murakeresztúron sem mindenki előtt ismert, dr. Koósz Attila, Horvátország tiszteletbeli konzulja beszélt. Elmondta: murakeresztúri származásúként számára lényeges a nagy elődök ismerete. Alapos kutatásai alapján kiderült, hogy Skotovich Miklós a horvátországi Károlyvárosban született 1738-ban. A filozófiát és a teológiát Zágrábban a jezsuitáknál tanulta, s 1763-ban szentelték pappá. Több helyen szolgált, majd apátplébános lett, később apáttá avatták.

- A leírások arról szóltak, hogy Murakeresztúron sok gonddal és fáradtsággal építtetett új templomot, amelyet 1809-ben a Szent Kereszt tiszteletére megáldatott - folytatta dr. Koósz Attila. - Készült oltár, ezután 1815-ben orgona, de szerzett harangot, s megépült a plébániaház is. Mindez sok költséggel járt, s végül 1817. május 8-án vagyontalanul halt meg. A hívőknek fontos, hogy méltóképpen megemlékezzenek őseikről, főleg arról az emberről, akinek a templomukat köszönhetik.

Vaslabán Csaba plébános ugyancsak a szívén viseli a templom sorsát, ezért szintén kutatta annak történelmét. Skotovich Miklós nevére a plébánián vezetett krónikában figyelt fel. A halála előtt, 1816. október 8-ai végrendeletében arról rendelkezett, hogy halála után a templom Mária oltára előtti részen legyen eltemetve.

- A múlt ismeretét rendkívül fontosnak tartom, ezért kutatom az emlékeket - fogalmazott a plébános. - Tavaly egy talajradarozás közben az említett helyen nagy valószínűséggel Skotovich Miklós földi maradványait megtaláltuk. A közösség erejével, vagyis a Murakeresztúri Horvát Nemzetiségi Önkormányzat pályázati forrásának támogatásával elhelyezhetünk a sírja fölé egy fedlapot, melyen horvát és magyar nyelven lesz olvasható az ő nagy tette. Fontos a hívek számára, hiszen kapaszkodót jelent, az őseink gondoskodása előtt fejet kell hajtanunk. A szentírás azt mondja: "akik igazságra tanítottak sokakat, tündökölni fognak örökkön örökké, miként a csillagok." Ő is, mint egyszerű templomépítő, a jelen generáció egén tündököl, mint a csillagok. Az ilyen emberek önzetlenségükkel, áldozatkészségükkel jó példát mutatnak.

A Határon Túli Horvátok Hivatalától a templom szakrális örökségének fejlesztésére nyert 2500 eurót a Murakeresztúri Horvát Nemzetiségi Önkormányzat. A szervezet elnöke, Kovácsné Kővágó Anna elmondta: horvát közösségek vehettek részt a kiíráson, melyből megvalósítható e nemes cél. Nagy öröm, hogy épp a templomépítő, Skotovich Miklós tiszteletére készülhet fedlap, hiszen a horvát hitélet rendkívül jelentős a településen.

A síremlék fedlapját várhatóan szeptember 10-én horvát nyelvű szentmise keretében áldják meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában